Monday, March 19, 2012

ဧရာ၀တီျမစ္ အထက္ပိုင္းေဒသမ်ားတြင္ အဆိပ္ျဖစ္ေစသည့္ အမိုးနီးယားဓာတ္ ပံုမႇန္ထက္ ပိုမိုပါ၀င္ေန

၂၀၁၂ ႏႇစ္စပိုင္း တုိင္းတာ စစ္ေဆးခ်က္မ်ားအရ ဧရာ၀တီျမစ္၏ ေရအရည္အေသြးသည္ ျမစ္အထက္ပိုင္း ေဒသမ်ားတြင္ လူႏႇင့္ေရေန သတၲ၀ါမ်ားအတြက္ အဆိပ္ျဖစ္ေစေသာ အမိုးနီးယားဓါတ္မ်ား ပံုမႇန္ထက္ ပိုမို ပါ၀င္ေနေၾကာင္း ျမန္မာႏုိင္ငံေရ သုေတသနဌာနမႇ သိရႇိရသည္။
ျမစ္ေရ အရည္အေသြး တုိင္းတာစစ္ေဆးရာ၌ WHO ၏ စံသတ္မႇတ္ခ်က္မ်ားအတိုင္း စစ္ေဆးလ်က္ရႇိေၾကာင္း၊ အဆိုပါသတ္မႇတ္ခ်က္ႏႇင့္ မကိုက္ညီေသာ ေရကို အသံုးျပဳပါက လူႏႇင့္ သဘာ၀ပတ္၀န္းက်င္အတြက္ အႏၲရာယ္အနည္းႏႇင့္ အမ်ား ျဖစ္ေပၚႏုိင္ေၾကာင္း သိရႇိရသည္။
ျမန္မာႏုိင္ငံ ေရသုေတသနဌာနမႇ တာ၀န္ရႇိသူတစ္ဦးက ''ဧရာ၀တီျမစ္ရဲ႕ ေရအရည္အေသြးကို စစ္ေဆးေနပါတယ္။ လက္ရႇိမႇာေတာ့ ဧရာ၀တီျမစ္ အထက္ပိုင္းျဖစ္တဲ့ မႏၲေလးၿမိဳ႕ရဲ႕ ေျမာက္ဘက္ပိုင္း ဗန္းေမာ္က ေနမႏၲေလးအပိုင္းကို စစ္ေဆးၿပီးသြားပါၿပီ။ စစ္ေဆးခ်က္ေတြအရ ဧရာ၀တီျမစ္ရဲ႕ အထက္ပိုင္းမႇာ အမိုးနီးယား ဓါတ္ေတြ ပိုမိုပါ၀င္ေနတာ ေတြ႔ရပါတယ္။ အမိုးနီးယားဓါတ္က လူနဲ႔ ေရေနသတၲ၀ါေတြအတြက္ အဆိပ္ျဖစ္ေစပါတယ္''ဟု ေျပာၾကားခဲ့သည္။

ဧရာ၀တီျမစ္၏ ျမစ္လက္တက္ျဖစ္ေသာ ေမချမစ္အတြင္း ေရႊလုပ္ကြက္မ်ားမႇ ေရဆိုးေရညစ္မ်ား စီးဆင္းေနသည္ကို မတ္လ ပထမပတ္က ေတြ႔ရစဥ္
''ျမစ္ေရအရည္အေသြး စစ္ေဆးတာကို အရင္က ႏႇစ္စဥ္ မလုပ္ျဖစ္ပါဘူး။ ၂၀၀၆ ခုႏႇစ္က တစ္ခါလုပ္တယ္။ ၂၀၀၉ ခုႏႇစ္မႇာ တစ္ခါလုပ္ဖူးတယ္။ ခ်င္းတြင္းျမစ္မႇာေတာ့ ၂၀၁၀ ျပည့္ႏႇစ္က တစ္ခါ စစ္ေဆးဖူးတယ္။ စစ္ေဆး ခ်က္ေတြက parameter ၁၄ ခုနဲ႔ တုိင္းတာေနတာပါ။ အရင္က ျမစ္ေရကို ယူၿပီးေနာက္မႇ စစ္တဲ့သေဘာ။ အခုျမစ္ေရကို အခုယူ အခုစစ္ လုပ္ေနတာပါ။ ျမစ္ေရမႇာ ရႇိသင့္ရႇိထိုက္တဲ့ စံအတုိင္း ရႇိမေနတာေတြကို စစ္ေဆး ေဖာ္ထုတ္သြားမႇာ ျဖစ္ပါတယ္'' ဟုလည္း ေရသုေတသနဌာနမႇ တာ၀န္ရႇိသူတစ္ဦးက ေျပာၾကားသည္။

အမိုးနီးယားသည္ ေရေနသတၲ၀ါမ်ားအတြက္ အဆိပ္ျဖစ္ေစေၾကာင္း၊ အပင္မ်ားက သတၲ၀ါမ်ားထက္ အမိုးနီးယားအား လက္ခံႏုိင္မႈ ပိုမ်ားၿပီး ေက်ာ႐ိုးမဲ့သတၲ၀ါမ်ားသည္ ငါးမ်ားထက္ အမိုးနီးယားအား ပိုမိုခံႏုိင္စြမ္း ရႇိေၾကာင္း သိရႇိရသည္။ ငါးမ်ားတြင္ ငါးမ်ဳိးပြားႏႈန္း အား ထိခိုက္ေစေၾကာင္း၊ ငါးပါးဟက္၊ အသည္းႏႇင့္ ေက်ာက္ကပ္ရႇိ တစ္႐ႇဴးမ်ားအား ထိခိုက္ႏုိင္ေၾကာင္း သိရႇိရသည္။


ထို႔ျပင္ လူသတၲ၀ါမ်ားတြင္ ကိုယ္ဟန္ အေနအထား ဟန္ခ်က္ညီမႈ ေလ်ာ့ပါးျခင္း၊ တက္ျခင္း(Coma) ကိုးမားဟုေခၚေသာ ၾကာျမင့္စြာ သတိလစ္၍ ေျမာေနျခင္းႏႇင့္ ေသဆံုးျခင္းမ်ား ျဖစ္ေပၚႏုိင္ေၾကာင္း၊ အမိုးနီးယား ေမာ္လီက်ဴး သည္ အသက္ရႇင္ေနထိုင္ျခင္းအတြက္ လိုအပ္ေသာ အာဟာရတစ္ခု ျဖစ္ေသာ္လည္း အမိုးနီးယားမ်ား ခႏၶာကိုယ္ အစိတ္အပိုင္းမ်ားတြင္ ပိုမိုမ်ားျပားစြာ ပါ၀င္မႈသည္ ဇီ၀ျဖစ္စဥ္ ေျပာင္းလဲျခင္းႏႇင့္ ခႏၶာကိုယ္ တြင္ ph  ျမင့္မားျခင္းကို ျဖစ္ေစႏုိင္ေၾကာင္း ထုတ္ျပန္ထားခ်က္မ်ားအရ သိရႇိရသည္။

EMG
Unknown at 6:40 AM
Share

0 မွတ္ခ်က္ကေလးေရးေပးေနာ္.:

Post a Comment

Thank you Visit my bloge

‹
›
Home
View web version
ေမာင္သက္ႏုိင္

Powered by Blogger. designed by mythem.es. converted to Blogger by New Blogger Themes.