Friday, January 27, 2012

ေရေျမာင္းဆီ ျပန္သိမ္းဆီႏွင့္ သံပုံးဆီ


 ျပီးခဲ့တဲ့ႏွစ္ႏွစ္ေလာက္ စီးပြားေရးလုပ္ငန္းကိစၥရပ္တြေၾကာင့္ နုိင္ငံျခားကုိ မၾကာခဏ ခရီးထြက္ေနတဲ့ ဆရာသမားတစ္ဦးက “အိမ္နီးခ်င္းနုိင္ငံမွာ စားေသာက္ဆုိင္ေတြ၊ လမ္းေဘးဆုိင္တန္းေတြက သုံးျပီးသားအေၾကာ္ဆီေတြကုိ ေနာက္တစ္ေန႔ မနက္က်ရင္ ကုမၸဏီ  အ၀ယ္ေတာ္ေတြက လာစု၊ ျပန္၀ယ္ျပီး Filtration, Processing and Refining ျပန္လုပ္ျပီး အနံ႔ ၊ အေရာင္ေတြေဖ်ာက္၊ Chemical Treatment နဲ႔ ၾကည္လင္၀င္း၀ါေနတဲ့ အေရာင္ျပန္ရေအာင္လုပ္ျပီး Flavour Essence ထည့္ျပီး လုိခ်င္တဲ့အနံ႔ျဖစ္ေစျပီးမွ ပုံးသြတ္၊ တံဆိပ္ကပ္ျပီး တရားမ၀င္ လမ္းေၾကာင္းကေန တုိ႔ဆီကုိသြင္ျပီး ေရာင္းေနတယ္လုိ႔ေျပာသံၾကားေနတယ္။ ဘယ္လုိထင္ျမင္ခ်က္ရွိသလဲ” ဟု ေမးရာ အဲဒီလုိလုပ္မယ္ဆုိရင္ျဖစ္ နုိင္ပါတယ္ဟုသာ ျပန္ေျဖခဲ့ပါသည္။
၂၀၁၁ ခုႏွစ္ မတ္လ ၁၈ ရက္ေန႔မွာ တရုတ္ျပည္သူ႔သမၼတနုိင္ငံက်န္းမာေရး၀န္ၾကီးဌာနႏွင့္စက္မႈ၀န္ၾကီးဌာနက “ျပန္လည္စုေဆာင္းအသုံးျပဳေနေသာ
ေရေျမာင္းဆီမ်ား စားေသာက္ကုန္ႏွင့္ စားေသာက္ဆိုင္လုပ္ငန္းမ်ားတြင္ အသုံးျပဳေနမႈကုိ တင္းက်ပ္စြာ တား ဆီးစစ္ေဆးေရး၊ အေရးေပၚညႊန္ၾကားခ်က္”
ထုတ္ျပန္လုိက္ျပီး သက္ဆုိင္ရာတာ၀န္ရွိဌာန အဆင့္ဆင့္အေနျဖင့္ ထုတ္လုပ္မႈ၊ ၀န္ေဆာင္မႈ လုပ္ငန္းမ်ားကုိေစ့စပ္တင္းက်ပ္တိက်စြာ စစ္ေဆးၾက ရန္ႏွင့္ ေဖာ္ထုတ္ေတြ႔ရွိပါက ျပင္းထန္စြာအေရးယူေဆင္ရြက္ရန္ အမိန္႔ညႊန္ၾကားခ်က္ခ်မွတ္ေၾကာင္း သိလုိက္ရေသာ စားသုံးသူျပည္သူမ်ားမ်ာ
စုိးရိမ္ထိတ္လန္႔သြားၾကပါသည္။
ေနာက္ပုိင္းရက္မ်ားတြင္လည္း ေရေျမာင္းဆီႏွင့္ ျပန္သိမ္းဆီမ်ားအသုံးျပဳေနေသာ စားေသာက္ကုန္ထုတ္လုပ္မႈ လုပ္ငန္းငယ္မ်ား၊အရပ္စားေသာက္ဆုိင္ မ်ားႏွင့္ အခ်ိဳ႔ေက်ာင္း Canteen တြင္ စစ္ေဆးေတြ႔ရွိ အေရးယူမႈမ်ားအေၾကာင္း သတင္းစာႏွင့္ အင္တာနက္သတင္းစာမ်က္ႏွာမ်ားတြင္ ဆက္လက္ေဖာ္ျပပါရွိလာသလုိ စားသုံး၀ယ္ယူသူမ်ားအခ်င္းခ်င္းကလည္း လူမႈေရးWebsite  မ်ားမွ တစ္ဆင့္ ဆက္သြယ္အသိေပးေဆြးေႏြး လာၾကပါသည္။
“ေရေျမာင္းဆီ” အေၾကာင္း လြန္ခဲ့ေသာ သုံးလေလာက္ကတည္းက မိတ္ေဆြမ်ားႏွင့္ ဆုံေတ႔ြတုိင္းေျပာဆုိမိၾကပါသည္။ စားေသာက္ကုန္နည္း ပညာႏွင့္ ရိတ္သိမ္းခိ်န္လြန္နည္းပညာရွင္ မိတ္ေဆြတစ္ဦးကလည္း အင္တာနက္သတင္းမွ ဓာတ္ပုံမ်ား Download ဆဲြ၍ ပုိ႔ေပးသကဲ့သုိ႔ နုိင္ငံျခားသတင္းမ်ား တြင္လည္း ဖတ္ရႈမိပါသည္။
ေရေျမာင္းဆီ ဆုိသည္မွာ စားေသာက္ဆုိင္မ်ား၏ စားၾကြင္းစားက်န္ဆီ ေၾကာ္ဟင္းလ်ာမ်ားကုိ ဆန္ခါအက်ဲ၊ ဆန္ခါအစိပ္ႏွစ္ထပ္ပါရွိေသာ အုတ္ေျမာင္း အတြင္း စုပုံေစျပီး၊ ထုိမွခပ္ယူရရွိေသာဆီလႊာကုိ ျပန္လည္သန္႔စင္ခ်က္လုပ္၍ အညစ္အေၾကးႏွင့္ ဆီေၾကာ္နံ႔မ်ား၊ ပုပ္သုိးနံ႔မ်ားကုိ ဖယ္ရွားေဖ်ာက္ဖ်က္ ကာ ဆီေကာင္းအနည္းငယ္ျပန္ေရာ၍ အနံ႔(Essence) မ်ားထည့္ျပီးလွ်င္ ဆီအသစ္အျဖစ္ စားေသာက္ဆုိင္မ်ားတြင္ ျပန္လည္အသုံးျပဳေစျခင္း၊ ပုံးသြတ္၊ တံဆိပ္ကပ္၍ Low- and Market တြင္ျပန္ေရာင္းျခင္းျဖင့္ စားေသာက္ဆုိင္၏ မီးဖုိေခ်ာင္၊ အရပ္ေစ်းဆုိင္တန္းမ်ားတြင္ ေရာင္းခ်ေနေသာအႏၱရာယ္ရွိ ဆီမ်ားျဖစ္ပါသည္။
အခ်ိဳ႔က အုတ္ေရေျမာင္းအစား သံစည္ပုိင္း၊ ပလတ္စတစ္ သုိ႔မဟုတ္ ဖုိင္ဘာစည္ပုိင္းမ်ားတြင္ သိပ္ထည့္၍ အေပၚယံ ေ၀့တက္လာေသာဆီလႊာကုိ
အၾကိမ္ၾကိမ္ခပ္ယူနည္းကုိ သုံးပါသည္။
ျပန္သိမ္းဆီ ဆုိသည္မွာ စားေသာက္ဆုိင္မ်ား၊ ေစ်းဆုိင္တန္းမ်ားတြင္ အၾကိမ္ၾကိမ္အသုံးျပဳေၾကာ္ခ်က္ျပီးတုိင္း ဆန္ခါပါေသာပုံး သုိ႔မဟုတ္ စည္ပုိင္းအတြင္းစစ္ခ်ခံယူထားေသာဆီက်န္မ်ားကုိ သီးသန္႔စုေဆာင္း၀ယ္ယူျပီးေနာက္ ထပ္မံသန္႔စင္အန႔ံခၽႊတ္ျပီးေနာက္ Frequent
Filtration and Chemical Treatment Processing အၾကိမ္ၾကိမ္ ျဖတ္သန္းစစ္ယူျခင္းႏွင့္ ဓာတုေဗဒနည္းျဖင့္ ျပန္လည္စီမံျခင္းျပဳလုပ္၍
ဆီအသစ္ေရာေႏွာကာ ျပန္လည္ေရာင္းခ်ျခင္းျဖစ္ပါသည္။ (စစ္ယူနည္းမ်ားႏွင့္ဓာတုေဗဒျပဳလုပ္နည္းမ်ား ေဖာ္ျပရန္မသင့္သျဖင့္လည္းေကာင္း၊ ဥပေဒႏွင့္က်င့္၀တ္အရ ျပင္းထန္ေသာျပစ္မႈေျမာက္သျဖင့္လည္းေကာင္း သတင္းဌာနမ်ားမွ ေဖာ္ျပျခင္းမျပဳပါ)  ထုိကဲ့သုိ႔ ျပဳလုပ္ေရာင္းခ်သူမ်ား ယခုအခါ
ေဖာ္ထုတ္ဖမ္းဆီး၍ ႏွစ္ရွည္ေထာင္ဒဏ္၊ေသဒဏ္ ျပစ္ဒဏ္ခ်မွတ္ျပီးျဖစ္ပါသည္။
ထုိသန္႔စင္ျပီးေရေျမာင္းဆီႏွင့္ ျပန္သိမ္းဆီမ်ားသည္ သံပုံႏွင့္စည္ပုိင္းအတြင္းသြတ္သြင္း၍ ဆီအသစ္အသြင္ျဖင့္ ျပန္လည္ေရာင္းခ်ေနရာ တရုတ္နုိင္ငံ ၏ျပည္နယ္မ်ားစြာသုိ႔ ပ်ံ႔ႏွ႔ံေနျပီး ဂြမ္ေဒါင္း၊ ဇီခၽႊမ္းႏွင့္ ကူမင္းျပည္နယ္တြင္ အမ်ားဆုံးေဖာ္ထုတ္ဖမ္းဆီးရရွိပါသည္။ အမႈိက္မွစားသုံးဆီျဖစ္လာျပီး
အျမတ္အစြန္း အလြန္မ်ားေသာေၾကာင့္လည္းေကင္း၊ ျပဳျပင္စီမံျပီးဆီမ်ားသည္ သာမန္အေနအထားတြင္ ခဲြျခားသိရွိရန္ခက္ခဲသျဖင့္လည္းေကာင္း၊
ေစ်းႏႈန္းသက္သာသျဖင့္လည္းေကာင္း ေစ်းကြက္အတြင္း လြယ္ကူလ်င္ျမန္စြာ ပ်႔ံႏွ႔ံ၍ ေရာင္း၀ယ္လ်က္ရွိၾကပါသည္။ စစ္ေဆးစမ္းသပ္ေတြ႔ရွိခ်က္အရ 270-C ထိအပူေပးေသာဆီမွ ထြက္လာေသာဆီအခုိးတြင္ ကင္ဆာျဖစ္ေစေသာ ဓာတ္ပါ၀င္သလုိ ေရေျမာင္းဆီႏွင့္ အၾကိမ္ၾကိမ္ အသုံးျပဳေၾကာ္ ေလွာ္ ေသာ ဆီတြင္လည္း ခဲ(Lead) ၊အာဆင္းနစ္(Arsenic) ႏွင့္ ကင္ဆာျဖစ္ေစေသာDioxin ပါ၀င္ျပီး၊     Dioxin
သည္ ယေန႔ေတြ႔ရွိခ်က္အရ အျပင္းထန္ဆုံးေသာ ကင္ဆာျဖစ္ေစသည့္ ဓာတု ပစၥည္းျဖစ္ေၾကာင္း ကမၻာ့က်န္မာေရးအဖဲြ႔ WHO က သတ္မွတ္ထားပါသည္။
ေရရွည္စားသုံးပါက ရာခုိင္ႏႈန္း ၁၀၀ အသည္း၊ အစာအိမ္၊ မ်ိဳးဥျပြန္၊ ရင္သား၊အူလမ္းေၾကာင္း အက်ိတ္ႏွင့္ ကင္ဆာျဖစ္ေစပါသည္။ အၾကိမ္ၾကိမ္ စီမံျပဳလုပ္ေသာ ေရေျမာင္းဆီတြင္  Formaldetyde ေဖာ္မလင္ဓာတ္ပစၥည္းႏွင့္ Bleaching Agents ခၽႊတ္ေဆးဓာတ္ပစၥည္းမ်ားပါ၀င္ျဖစ္ေပၚလာျပီး စားသုံးမိပါက ေသြးျဖဴဥမ်ားပ်က္စီးေစျပီး အစာေျခလမ္းေၾကာင္း အဂါၤမ်ား၏ အေျမွးပါး Mucons Membrane ကုိ ပ်က္စီးေစ၍ အစာအဆိပ္သင့္ျခင္း၊ Food Poisoning မွသည္ ကင္ဆာျဖစ္စဥ္သုိ႔ ကူးေျပာင္းျခင္း၊ Carcinogenic Forming ျဖစ္ေစပါသည္။ Arsenic , Lead အာဆင္းနစ္ႏွင့္ ခဲဓာတ္သည္ စားမိျပီးအခိ်န္ကာလတုိအတြင္း ေခါင္းကုိက္ ေခါင္းမူးျခင္း၊ အိပ္မေပ်ာ္ျခင္း၊ အားအင္ကုန္ခမ္းျခင္း၊ ေသြးအားနည္းျခင္း၊ အစာမေၾကျခင္း၊ ၀မ္းဗုိက္ျပင္းထန္စြာရစ္၍ နာက်င္ျခင္းျဖစ္ျပီး အသည္းကုိ အဆိပ္သင့္ေစပါသည္။ ကေလးငယ္မ်ားတြင္ ၾကီးထြားမႈေႏွးေကြးျခင္း၊ ကုိယ္အေလးခ်ိန္ေလ်ာ့ နည္းျခင္း ျဖစ္ေစေသာေၾကာင့္ အလြန္အႏၱရာယ္ၾကီးမားေသာ စားသုံးရန္မသင့္သည့္ဆီမ်ားျဖစ္သျဖင့္ ေသဒဏ္က်ခံေစ သည္အထိ ျပင္းထန္စြာအေရး  ယူႏွိမ္နင္းရပါသည္။
၁၉၆၀ ခုႏွစ္ပုိင္းေလာက္က ဂ်ပန္နုိင္ငံတြင္လည္း ထုိကဲ့သုိ႔ေသာ ေရေျမာင္းဆီေပၚထြက္ခဲ့ဖူးရာ အစုုိးရက ျပင္းထန္စြာစစ္ေဆးႏွိမ္နင္းသလုိ အသုံးျပဳျပီး ဆီမ်ားကုိလည္း သိမ္းဆည္း၀ယ္ယူ၍ အမိႈက္ပံုအား မီးရႈိ႔ အပူေပးေသာ ေလာင္စာဆီအျဖစ္ျပန္လည္ျပဳျပင္စီခဲ့ရာ ေအာင္ျမင္ခဲ့ပါသည္။
မည္ကဲ့သုိ႔ျဖစ္ေစ ျမန္မာနုိင္ငံျပည္တြင္းစားသုံး
သူမ်ားအေနျဖင့္ အိမ္နီးခ်င္းနုိင္ငံမ်ားရွိ နယ္စပ္ကုန္သြယ္ေရးလမ္းေၾကာင္းမ်ားမွ တရားမ၀င္နည္းလမ္းျဖင့္ စစ္ေဆးၾကပ္မတ္မႈမရွိ၀င္ေရာက္လာေသာ စာေသာက္ကုန္၊ လူသုံးကုန္၊  အလွကုန္မွသည္ ေဆး၀ါးမ်ားကုိပါ သတိထားဆင္ျခင္၍ ၀ယ္ယူသုံးစဲြ သင့္ပါေၾကာင္းအၾကံျပဳတင္ျပအပ္ပါသည္။
Unknown at 11:24 AM
Share

0 မွတ္ခ်က္ကေလးေရးေပးေနာ္.:

Post a Comment

Thank you Visit my bloge

‹
›
Home
View web version
ေမာင္သက္ႏုိင္

Powered by Blogger. designed by mythem.es. converted to Blogger by New Blogger Themes.