Wednesday, December 28, 2011

က်န္းမာေအာင္စား လွပေအာင္ေန အႏၱရယ္ကင္းေအာင္ အဆီေလွ်ာ့ပါ

၀ျခင္းသည္ မေကာင္းပါ
၀ျခင္းသည္ အလွအပကို ပ်က္ေစျခင္းႏွင့္ က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစျခင္းတို ့ေၾကာင့္ မည္ သည့္ ရႈေထာင့္မွ ၾကည့္ၾကည့္ မေကာင္းပါ။ အေနာက္ႏိုင္ငံမ်ားမွ အစပ်ိဳးၿပီး တကမၻလံုးတြင္ ယေန ့ေခတ္စားေနသည္မွာ ပိန္ပိန္ပါးပါး စတိုင္က်က် သြင္ျပင္ လွပသည့္ Slim, Smart & Stylish ဆိုေသာ ေဆာင္ပုဒ္ပင္ျဖစ္သည္။ က်န္းမာေရးရႈေထာင့္မွ ၾကည့္လွ်င္လည္း ၀ျခင္း ဆိုသည္မွာ အဆီမ်ား လိုအပ္သည္ထက္ ပိုလာျခင္းပင္ ျဖစ္သည္။ ၄င္းအဆီပိုမ်ားသည္ ေသြးတိုးေရာဂါ၊ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ၊ ႏွလံုး ေရာဂါတို ့အျပင္ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကိုပါ ျဖစ္ေစေၾကာင္း ေဆးပညာရွင္မ်ားက အတိအလင္း ေျပာၾကားထားပါသည္။ ပိုေန ေသာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ႀကီးကို ထမ္းထားရသျဖင့္ ေျခက်င္း၀တ္၊ တင္ပဆံုႏွင့္ ခါးရိုးတေလွ်ာက္ Osteoarthrosis ေခၚ အရိုးအဆစ္နာမ်ားလည္း ျဖစ္တတ္သည္။

၀ျခင္း၏ အေၾကာင္းတရား
လူတစ္ဦး ၀လာရျခင္းမွာ အစာစားျခင္းမွ ရေသာ အင္အားဓာတ္မ်ားသည္ အသံုးျပဳေသာ အင္အားဓာတ္မ်ားထက္ ပိုေသာ ေၾကာင့္ျဖစ္ပါသည္။ စားသမွ် အစားအေသာက္မ်ားတြင္ အဓိကအားျဖင့္ အဆီ(Fat) ကစီဓာတ္(Carbohydrate)ႏွင့္ အသား ဓာတ္(Protein)မ်ား ပါ၀င္ၾကသည္။ ခႏၶာကိုယ္ထဲ ေရာက္ေသာအခါ အသားဓာတ္ကို ကေလးမ်ားတြင္ ႀကီးထြားရန္ အတြက္ လည္းေကာင္း၊ အားကစားသမားမ်ားတြင္ ၾကြက္သား တည္ေဆာက္ရန္ အတြက္ လည္းေကာင္း၊ နာလန္ထမ်ားတြင္ ေနမေကာင္းစဥ္ ဆံုးရႈံးထားသမွ် ျဖည့္စြက္ ျပင္ဆင္ရန္ အတြက္၄င္း၊ ခႏၶာကိုယ္၏ ျဖစ္ပ်က္ျဖစ္စဥ္ (metabolism)တြင္ ထိန္းသိမ္းမႈ လုပ္ငန္းစဥ္ အတြက္ လည္းေကာင္း အသံုးျပဳၿပီး အပိုမ်ားကို အဆီအျဖစ္ စုေလသည္။ အဆီဓာတ္ႏွင့္ ကစီဓာတ္ တို ့ကိုမူ ခႏၶာကိုယ္အတြင္းတြင္ အင္အားဓာတ္ (Calories) အျဖစ္ ေျပာင္းလဲ အသံုးခ်ၿပီး ပိုေနလွ်င္ အဆီ အျဖစ္ စုေလသည္။ အင္အားဓာတ္ ၃၅၀၀ ကယ္လိုရီပိုတိုင္း ေယဘူယ်အားျဖင့္ အဆီပို တစ္ေပါင္ တက္ေလသည္။

အင္အားဓာတ္ ကယ္လိုရီကို အစားအေသာက္ စားျခင္းမွ ရရွိသည္။ ၄င္းကယ္လိုရီကို ခႏၶာ ကိုယ္က နည္းႏွစ္မ်ိဳးျဖင့္ အသံုးျပဳသည္။

(၁) အေျခခံ ခႏၶာကိုယ္ ဇီ၀ျဖစ္စဥ္အတြက္ ကယ္လိုရီ (Basal Metabolism)

(၂) ကိုယ္လက္ လႈပ္ရွားမႈအတြက္ ကယ္လိုရီ

၂၀ရာစုေႏွာင္းပိုင္း သိပၸံပညာ သုေတသန ေတြ ့ရွိခ်က္မ်ားအရ ကယ္လိုရီလည္း ေလွ်ာ့စား၊ တၿပိဳင္နက္ထဲမွာ လႈပ္ရွားမႈလည္း ပိုလုပ္မွ အဆီပိုေတြ ျမန္ျမန္ ေလ်ာ့က်ၿပီး က်န္းမာမည္ဟု ဆိုသည္။ ဓာတုေဗဒ ေဆး၀ါးျဖင့္ ျပဳလုပ္ထားေသာ ပိန္ေဆးမ်ားမွာ အႏၱရာယ္ ႀကီးမား လွသည္။

အဆီက်၍ လွပ သြယ္လ်ေစရန္ မျဖစ္မေန လိုက္နာရမည့္ ဥပေဒမ်ား
အ၀လြန္ျခင္းေၾကာင့္ အဆီပိုမ်ား စုလာသည္။ အဆီပို မ်ားေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တက္လာ သည္။ က်န္းမာေရးအရေရာ၊ လွပ သြယ္လ်ဖို ့အတြက္ပါ အ၀လြန္ျခင္းကို ေလ်ာ့ခ်ဖို ့ လိုလာ ေပၿပီ။ အမွန္မွာ အဆီပိုမ်ားကို ေလ်ာ့ခ်ရန္ ျဖစ္သည္။ အဆီကိုလည္းေလွ်ာ့၊ က်န္းမာေရး လည္း မထိခိုက္ေအာင္ ေအာက္ပါ ဥပေဒသ (၅) ခ်က္ကို လိုက္နာရမည္ ျဖစ္ပါသည္။

(၁)ကိုယ္လက္ လႈပ္ရွားမႈ ပိုလုပ္ပါ။

(၂) အစာ အာဟာရကို မွ်တေအာင္ စားပါ။ (Balance Diet)
(၃) အဆီနည္းေသာ အစားအစာမ်ားကို ေရြးခ်ယ္ စားသံုးပါ။

(၄) သၾကား (အခ်ိဳဓာတ္) နည္းေသာ အစာမ်ားကို ေရြးစားပါ။

(၅) အမွ်င္အစာ (Fibre Food) မ်ားမ်ားစားပါ။

အာဟာရ မွ်တေသာ အစားအစာ (Balance Diet)
အေရးပါေသာ မွတ္သားရန္ တစ္ခုမွာ လူေတြ စားေလ့ရွိေသာ အစားအစာမ်ားထဲတြင္ အသား ဓာတ္၊ ကစီဓာတ္ႏွင့္ အဆီဓာတ္ ပါ သံုးမ်ိဳးလံုး ပါေလ့ရွိသည္။ မည္သည့္ အစာမ်ိဳးပဲ စားစား တစ္ေန ့လံုး စားသမွ် တြက္ၾကည့္လိုက္လွ်င္ အစာမ်ားက ရသည့္ အင္အားဓာတ္မ်ားသည္ ကစီဓာတ္မွ တေန ့ ၅ပံု ၃ပံု၊ အသားဓာတ္မွ ၅ပံု ၁ပံု၊ အဆီဓာတ္မွ ၅ပံု ၁ပံု ရမည္ဆိုလွ်င္ က်န္းမာေရး ႏွင့္ ျပည့္စံုသည့္ မွ်တေသာ အာဟာရဟု ဆိုရမွာ ျဖစ္ပါသည္။

အမွ်င္ဓာတ္ ပိုစားပါ
အမွ်င္ဓာတ္အစာ (Fibre Food) မ်ားကို အပင္(ဟင္းသီး၊ဟင္းရြက္၊အသီးအႏွံ) မ်ားမွ ရပါ သည္။ ေပ်ာ္၀င္ေနေသာ အစာအမွ်င္ ဓာတ္မ်ား Soluable Fibre မ်ားသည္ အရည္နွင့္ ေတြ ့ ေသာအခါ ေက်ာက္ေက်ာ၊ သာကူျပင္ တို ့ကဲ့သို ့ေသာ အိတံု(gel) ျဖစ္ သြားၿပီး ဗိုက္ျပည့္၀ ေစပါသည္။ အစာအိမ္ထဲတြင္ ၾကာရွည္ေန ေနပါသည္။ အဆာခံၿပီး တင္းတိမ္ေစပါသည္။ အစာစားၿပီးလွ်င္ ေနာက္တစ္ခါ ထပ္ဆာရန္ အခ်ိန္ကို ၾကာရွည္ ေစပါသည္။ ဆာေလာင္ေစ ေသာ insulin ဓာတ္ကို ေလ်ာ့နည္း ေစပါသည္။ ေသြးတိုး၊ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ေစေသာ Cholesterol အဆီဓာတ္ကို က်ေစပါသည္။ အစာမွ်င္ Fibre ဓာတ္သည္ အင္အားဓာတ္ ကယ္လိုရီ မရွိပါ။ ေဖာ္ျပပါ အခ်က္မ်ားေၾကာင့္ အဆီေလွ်ာ့ခ်ေသာ ကုထံုးမ်ားတြင္ Fibre Food အစာမွ်င္ဓာတ္ကို အသံုးျပဳၾက ပါသည္။
Unknown at 11:35 AM
Share

0 မွတ္ခ်က္ကေလးေရးေပးေနာ္.:

Post a Comment

Thank you Visit my bloge

‹
›
Home
View web version
ေမာင္သက္ႏုိင္

Powered by Blogger. designed by mythem.es. converted to Blogger by New Blogger Themes.